vineri, 19 iunie 2009

Cu bicicleta prin codri 2... Locuri pe unde picior de om n-a pus mîna


Ruta primei expediţii pe Işnovăţ


Bravul pîrîiaş Işnovăţ, care alimentează vreo zece iazuri mari la vest de Chişinău, într-un moment rătăceşte în timp şi nimereşte în epoca mesozoică. Pămîntul e acoperit de mlaştini şi păduri, miros de dinozauri se simte de peste dealuri, iar dintre copaci străbate muzică de Deep Forest şi Enigma. Nici măcar wi-fi-ul lui Chirtoacă nu ajunge în aceste depărtări eminesciene.



Işnovăţul capătă lăţimi amazonice şi calmul apelor bagă în groază intruşii din era comunismului feudalo-şamanic. Apele înghit orizontul şi Araratul redevine port. Chiar şi concepţiile cele mai concrete şi familiare ca Ştefan cel Mare sau Kotovschii îşi pierd contururile şi devin abstracţii futuristice, ştiinţifico-fantastice pe malul Işnovăţului. Totul prevesteşte apariţia lighioaielor flămînde şi acestea nu întîrzie să apară.



Fără îndoială că această apă curge pe aici milioane de ani şi urma ei conţine istoria a milioane de soarte. Zoile şi urina multor popoare a clipocit prin Işnovăţ în Bîc, prin Bîc în Nistru, prin Nistru în Marea Neagră, prin Marea Neagră în Marea Metditeraniană, iar de acolo în Ocean. Dar natura le-a curăţit pe toate, pentru că tot ce-i natural e frumos. Şi sub ţipetele pterodactililor...

Stîrc roşu (Ardea purpurea)

...am simţit cu şira spinării că sunt urmărit atent de ochii unei fiare de pradă. Iarba mănoasă ascunde colţi ascuţiţi deprinşi cu gustul sîngelui. Cîrdurile slobode de bovine par a ignora tragedia care promite să se întîmple — au puţine vînători au văzut ochii tîmpi de bovine?


Şi pentru că interesul ştiinţific e mai preţios ca viaţa unui cetăţean al Republicii Moldova, mi-am luat aparatul în mînă, bicicleta între picioare şi inima-n dinţi şi m-am pornit spre animalul flămînd, făcîndu-mi cu mîna dreaptă sfînta cruce şi din gur-aşa strigînd:

"— Alelei! Author mic,
Alei! dragul meu voinic!
De-ai putea la bătrâneţe
Cum puteai la tinereţe!

Author ochii-şi aprindea,
Scîrţîia şi răspundea:
— Ia ghidonul, sai pe mine
Şi de-acum te ţine bine,
Să-ţi arăt la bătrâneţe

Ce-ai plătit la tinereţe!"


Vulpe (Vulpes vulpes)

După ce am pus pe fugă jivina, din codrul des au început a ieşi păsările eliberate de teroare:

#98. Stîrc de noapte (Nycticorax nycticorax)

Pasărea de fier (Huruitus Bagnboalius)


Mărăcinar negru (Saxicola torquata)


Florinte (Carduelis chloris)




Rîndunică (Hirunda rustica)


Găinuşă de baltă (Gallinula chloropus)






Cocostîrc (Ciconia ciconia)




#99. Turturică (Streptopelia turtur)

În următoarele postări nu rataţi:
  • a suta specie plasată pe acest blog
  • marea peripeţie de la Prigoriţa
  • Lacurile Făleştilor doldora de egrete
  • Multe, multe broaşte!
Oac!


4 comentarii:

Anonim spunea...

Am ras cu pofta, felicitari!

Terifiantii amfibieni verzi cu care ai dat nas in nas in mlastinile cele periculoase sunt broastele mari de lac (Pelophylax ridibundus), si tare bucuros sunt ca ai scapat teafar din calea lor. :)

Vlad C

Anonim spunea...

Ia nu mai fă mișto de Ișnovățul meu drag și natal :) că mi-am adus aminte câtă apă am înghițit în copilărie scăldându-mă în iazul de la Dănceni și mi s-a făcut greață

Reclame spunea...

Vă mulțumim pentru acestă sugestie de traseu.

Ion Grosu spunea...

Nu l-am încercat iarna :) Aştept istorii de la voi...

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.