marți, 16 iunie 2009

Cu bicicleta prin codri 1: iazul de la Nimoreni

"Ap hai vină ş-o e!", mi-a spus Florin în receptor. El pleca în Turcia şi nu avea nevoie de bicicletă timp de-o săptămînă, iar eu aveam nevoie de bicicletă şi nu plecam în Turcia. Ci plecam din Chişinău prin Buiucani, prin Nimoreni, prin Malcoci, prin Scoreni, prin Truşeni în Chişinău. Pentru asta mi-am luat ziua de 27 mai liber de la lucru şi...


...n-am pornit, pentru că dimineaţa aveam treabă. Făceam parte din colegiul de profesori pentru o oră de filozofie ţinută cu elevii din clasa întîia ai liceului Asachi. Nu ar fi fost relevant pentru acest blog dacă tema n-ar fi fost prietenia şi lucrul practic nu ar fi fost desenarea prieteniei şi dacă cineva nu ar fi desenat următoarea prietenie, dar tema a fost prietenia şi lucrul practic a inclus desenarea prieteniei şi cineva a desenat:

Faptă bună! Prietenie cu păsărele!

...şi apoi am pornit.

Lacurile de pe Işnovăţ m-au minunat din copilărie. Cel de la Dănceni pare enorm la ieşirea din Chişinău spre Hînceşti, iar drumul spre Leuşeni trece printre două lacuri ca peste un pod. Aveam impresia că de fapt traversez un rîu enorm. În total vreo 6-7 lacuri de diverse mărimi trag o rafală de apă şi stuf printre satele şi pădurile din estul Chişinăului.

Primul m-a întîmpinat un erete de stuf, pe iazul de la Dănceni:

Erete de stuf, mascul (Circus aeruginosus)

Peste drum m-a chemat un cuc. Încă nu am fotoigrafia acestei păsări, comune, de altfel. Mi-a scăpat şi de data asta. În schimb mi-a sărit de sub nas un stîrc pitic. A aterizat la vreo sută de metri de mine şi l-am prins în obiectiv.

Stîrc pitic (Ixobrychus minutus)

Fotografiatul de pe bicicletă nu e o soluţie bună pentru păsărari. Bicicleta cere multă atenţie şi nu are avantajul maşinii — de a te camufla. Păsările nu au frică de maşini şi dacă izbuteşti să le fotografiezi prin geam fără să te vadă, apropierea chiar la cîţiva metri e acceptată. De bicicletă păsările se feresc.

Tot pe iazul de la Nimoreni am avut una din cele mai plăcute surprize din această primăvară — cîteva perechi de corcodei mari. O pasăre ciufulită, cu personalitate. Un fel de rock star printre păsări. Toate răţuştele sunt leşinate după corcodei şi umblă după autografe...





#97. Corcodel mare (Podiceps cristatus)

Am prins şi o libelulă ca să aibă de lucru Cosmin cu identificarea:

Anax imperator ;)

În jur zburau pescăruşi serioşi, adică ne-rîzători. Îmi pare că argintii, dar nu sunt sigur:

Pescăruş argintiu (Larus cachinnans) ?

O pereche de chirighiţe cu obraz alb survolau perimetrul lacului în căutare de peşti. Nu am văzut să prindă ceva, dar au trecut pe lîngă mine de cîteva ori. Nu le mai văzusem de aproape un an — din Crimea.


Chirighiţă-cu-obraz-alb (Chlidonias hybridus)

Toate aceste păsări le-am văzut lîngă Nimoreni. Un sat important pentru mine, poate vă povestesc altă dată de ce. În iarbă se alimenta o pupăză. O auzeam, dar n-am găsit-o decît după ce s-a speriat de bicicletă :) Am prins-o un pic în zbor. Multe alte specii în partea a doua a acestei călătorii de55 de kilometri extenuanţi.

Pupăză (Upupa epops)

P. S. Tradiţia milenară se va respeca în partea a doua :)

5 comentarii:

Anonim spunea...

Foarete faine postarile recente.

Traiasca prietenia cu pasarile!

Vlad Cioflec

Ion Grosu spunea...

Am pentru tine o broască în partea a doua :)

cosmln spunea...

Anax imperator ;)

cosmln

Ion Grosu spunea...

Să înţeleg că ";)" e subspecia? :D

Anonim spunea...

Astept broasca cu nerabdare.

Ciocarlia aia mie imi pare un maracinar mare...

Numai bine!

Vlad Cioflec,
(care dupa ce isi face actele de viza o sa iti faca o vizita prin vara spre a-ti strange mana)

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.