marți, 9 decembrie 2008

În Valea Trandafirilor la hrănit ţicleni



Sîmbăta trecută am fost pe cîteva ore la Valea Trandafirilor. A fost ultima zi de toamnă cu vreo 15 grade de căldură, soare şi fără vînt. M-am echipat de data asta foarte solid - 3 litri de seminţe de floarea-soareluri şi doi litri de seminţe de bostan. Se vînd la litru. Am pornit cu intenţia să hrănesc ţiclenii şi piţigoii şi să văd ce suprize va provoca hărmălaia lor. Ciripitul acestor păsări uneori atrage oaspeţi mai rari, curioşi să vadă dacă pot să se alăture la banchet.

În relatarea trecută din acest loc oaspetele a fost vevriţa. Într-o vizită ne-relatată (nu aveam aparat de fotografiat) o ciocănitoare-pestriţă-mare s-a apropiat la 3 metri de mine. Sîmbătă surpriza a fost vizita unei cojoaice de pădure, care vine în oraşe doar iarna. Cît despre piţigoi şi ţicleni, aceştia devin repede obraznici şi distanţa nu mai e o problemă pentru fotografiere.



Ţiclean (Sitta europaea)

Ca de obicei, primii identifică locul cu seminţe piţigoii. Imediat se apropie perechea locală de ţicleni. Aceştia fugăresc concurenţii mai slabi. Spre deosebire de piţigoi, care doar mănîncă, ţiclenii mănîncă douaă-trei seminţe şi apoi încep să care restul în ascunziş. Seminţele de bostan sunt favoritele ambelor specii. Un ţiclean lua chiar cîte două odată.


Ţicleanul cară seminţele la ascunzătoare.

Conflictele serioase încep cînd vin perechile de ţicleni vecini. Recordul a fost şase ţicleni la o hrănitoare, sîmbătă concurau doar patru. Băştinaşul s-a dovedit a fi mai puternic aşa că vizitatorii stăteau pe copacii din apropiere şi au adoptat tactica piţigoilor — pîndeau momenntele libere, luau la repezeală o sămînţă şi fugeau. 

Am făcut atunci trei hrănitori (dacă fac două, perechea locală le controlează pe ambele :)

În timp ce puneam seminţe pe alţi copaci, un ţiclean vizitator s-a folosit de lipsa mea şi s-a băgat direct în pachet.



Zorro ia de la bogaţi şi împarte la săraci!

Celelalte specii le pomenesc în postarea următoare.


Ţiclean (Sitta europaea)


Piţigoi mare (Parus major)

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.