sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Răţoii şi-au făcut tunning şi-s gata de nuntă

Vara toate raţele mari sunt la fel. Toamna răţoii îşi refac penajul colorat pentru a impresiona răţuştele şi îl poartă pînă în primăvară, cînd, imediat după ce îşi aleg consoarta, năpîrlesc. Noi, bărbaţii, înţelegem bine acest fenomen...

Azi pe heleşteul de la dendrariu odihnea un cîrd de vreo 20-25 de raţe. Cam jumate răţoi. Nu se lăsau hrăniţi uşor - păstrau distanţa de trei metri. În jur erau mulţi vizitatori. Vara, dacă eram singur, mai că veneau să ciugulească din mînă.

Mai tîrziu, doi copii, supravegheaţi de mamă, vor arunca fericiţi în raţe cu pietre. Le-am făcut observaţie, la care mama scandalizată m-a apostrofat "Ostavite detei v pokoe. Oni tak razvivaiutsa..." (Lăsaţi copiii în pace. Ei aşa se dezvoltă.)


Partea flămîndă a cîrdului de raţe s-a apropiat, altele vreo 10 dormeau pe insuliţe vegetale.


Patru flăcăi se duc la fete.


Frumoasa cîrdului.


Raţă mare, mascul (Anas platyrhynchos)


Copiii se dezvoltă...

Mai vezi şi acelaşi cîrd de raţe la 9 august (toate cafenii) şi o raţă mare din Valea Trandafirilor care s-a apropiat la un metru de mine.

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.