luni, 6 octombrie 2008

Pustiul Ialpugului: pe jos de la Congaz la Chirsova

Iazul de la Beşalma, care apare pe harta teritorial-administerativă din faţa mea, nu mai există. Pe fundul lui circulă maşini. Ca să vă convingeţi vedeţi pe google maps - la scara de ~200.000, iazul apare - mai mic decît pe harta administrativă a RM, dar încă este. Se vede că fotografia este mai veche. Observaţi pata albastră chiar la dreapta de semnul E577.



La următorul zoom - lacul dispare :) Fotografia e mai recentă. Cu toate că am mers pe fundul iazului vinerea trecută, am aflat stupefiat de existenţa lui abia azi, cînd am revăzut traseul parcurs pe hartă. Iazul a secat. Poate este o fluctuaţie sezonieră...

Actualizare (27 februarie 2009): Am găsit o fotografie interesantă a iazului Beşalma făcută de Vlad Postolachi.



Oricum nu asta e argumentul major pentru titltul de mai sus. Nici seria de imagini care urmează.





Lunca rîului Ialpug. Toamna 2008.

Desigur că există şi locuri mai verzi şi mai vesele în zonă. Nu lipsa de apă m-a motivat. Am ales însă acest titlu pentru a descrie bietul rîuleţ din cauza gradului înalt de poluare a întregii lunci. Rîul este folosit în calitate de groapă de gunoi, începînd cu coada iazului Congaz şi pînă la ieşirea din Chirsova, vreo 15 kilometri mai la deal, pînă unde am mers. Un miros insuportabil m-a făcut să merg mereu pe malul dinspre care bătea vîntul. Apa, de consistenţa şi culoarea petrolului capătă pe alocuri o culoare albă şi e cu bulbuci. Pe maluri sunt împrăştiate sistematic zeci de mii de sticle şi pachete de plastic, acompaniate de roţi, cutii, fiare şi sîrmă.

Sunt uimit de rezistenţa (sau poate naivitatea) păsărilor. De la vînătoare la vînătoare, această mocirlă împuţită este casa şi unica sursă de apă a sute de raţe, cîţiva stîrci cenuşii şi puzderii de ciocîrlani, codobaturi, sticleţi, ciori, vrăbii şi alte păsări sălbatice. La care se adaugă păsările domestice pe care localnicii se încumetă să le lase la acest "rîu".

Seria de articole despre această călătorie o voi continua cu păsări. Între timp, vă ofer spre admirare peisajele Moldovei:

La scurgerea Ialpugului în iazul Congaz

Primul podişor peste Ialpug, la coada iazului Congaz

Volumul sticlelor de pe mal probabil depăşeşte debitul rîului

Acolo unde apa nu e neagră-petrolie, e albă imaculată

Rîu curat de la sat la sat

Restabilirea sănătăţii

Generatori de clienţi pentru Institutul Oncologic

Cimitirul satului Beşalma

Aici putea fi cuibul dumneavoastră

Încercare eşuată a naturii să ne bucure ochiul

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.