luni, 27 octombrie 2008

Nerezervaţia Prutul de Jos: Lebede pe lacul Beleu

În cadrul expediţiei geografice Sud-2008 am vizitat cîteva locuri pitoreşti din lunca Prutului şi am verificat un zvon.

În foarte multe resurse informaţionale ale Guvernului şi ONG-urilor care se ocupă de probleme ecologice găsim zvonul precum că în lunca Prutului, în drept cu satele Văleni şi Slobozia Mare s-ar afla o rezervaţie ştiinţifică. Aceasta e una din legendele de amăgit experţii internaţionali care nu scot nasul din Chişinău. Mai există asemenea legende - de exemplu cică în Moldova este interzis fumatul în public.

Lacul Beleu şi teritoriul care îl înconjoară sunt nişte locuri foarte frumoase. Dar departe de a fi spaţii protejate - chiar pe teritoriul "rezervaţiei" se extrage petrol, în fiecare sîmbătă şi duminică în "rezervaţie" sunt vînători, în fiecare zi, la orice oră în "rezervaţie" pescarii îndind plasele şi chiar în apropierea "rezervaţiei", croită prin lacul Beleu, trece noua cale ferată Cahul-Giurgiuleşti.

Beleul este cel mai mare lac natural din Moldova. Se alimentează prin două gîrle din Prut şi prin alte două gîrle întoarce apa rîului. Conform localnicilor în aa 60 Beleul avea la 7-9 metri adîncime, în dependenţă de nivelul apei din rîu. Acum cel mai adînc loc ar fi 1,5 metri.

O să povestesc mai pe îndelete despre expediţia Sud-2008 în postările următoare. Plasez aici cîteva imagini cu un grup de lebede-de-vară, format din trei păsări mature şi doi pui (cei suri-bruni).

Lebădă-de-vară (Cygnus olor)

Pe cît de elegant şi lin le este plutitul pe ape, pe atît de nătîng şi greoi este zborul lebedelor. E şi explicabil - unele exemplare ale acestei specii ajung la 12 kg în greutate.

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.