duminică, 10 august 2008

Criuleni - casa lăstunilor

Pînă adineaori nu deosebeam lăstunul-de-casă de rîndunică. E simplu - rîndunica are gîtul roşu, e mai mare şi construieşte cuibul deschis. Lăstunul de mal e alb-negru şi lipeşte cuibul de streaşină astfel încît lasă o singură intrare îngustă.

Lăstun-de-casă (Delichon urbicum)

Din discuţiile avute am aflat că lăstunii cu cuiburi agăţate de casele de pe mal, care au fost la 2-3 metri distanţă de apă în apogeul inundaţiilor de pe Nistru, au părăsit cuiburile şi s-au întors abia acum 2 zile. Din 4 cuiburi de pe o casă doar în unul mai erau pui, pe care îi hrăneau cu regularitate părinţii. Celelalte erau pustii. Sper că puii din celelalte cuiburi deja ştiau să zboare - maturizarea celui de-al doilea rînd de pui are loc la sfîrşitul lui iulie. Puii rămaşi sunt şi ei destul de mari - în următoarele zile îşi vor face primele tentative de zbor:

În Criuleni e destul să fotografiezi aleator cerul ca să prinzi o pasăre în cadru:
Un guguştiuc şi o vrabie-de-casă cocoţaţi pe felinar urmăresc zborul unui lăstun-de-casă


Auşel cu cap galben (regulus regulus)
Pui de Sticlete (Carduelis carduelis)

Update (4 noi 2008): Puii de sticlete sunt mult mai şterşi şi puţin coloraţi decît maturii. Din această cauză a apărut confuzia la ultima pasăre. Pentru comparaţie, vedeţi această fotografie .

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Specii fotografiate:

Drepturile de autor ale conţinutului acestui blog, inclusiv ale tuturor textelor şi fotografiilor îmi aparaţin, cu excepţia cazurilor pe care le menţionez expres.

Utilizarea fotografiilor publicate pe acest site fără acceptul în scris al autorului este interzisă. Pentru a solicita permisiunea de a prelua sau publica fotografii, scrieți un comentariu în subsolul postării în care a apărut fotografia dorită.